La Biblioteca Diocesana de Mallorca rep anualment del Consell Insular de Mallorca una subvenció nominativa de 25.000€ destinada a dur a terme una sèrie de punts constitutius del projecte anual que es presenta a dita institució, la memòria del qual es enviada també anualment, passant pel control d’una auditoria.

Per al curs 2023-2024, la Biblioteca va rebre l’avantdita quantitat subvencionada mitjançant la qual s’aconseguí realitzar els objectius de llur projecte, la relació abreujada dels quals es troben a continuació.

Jo, com a director, en nom de la Biblioteca i de la Diòcesi de Mallorca, agraesc al Consell Insular el seu generós sufragi a favor de la conservació i projecció de la tradició i heretat culturals de l’Església de Mallorca.

Objectius acomplerts del projecte subvencionat del curs acadèmic 2023-2024:

1. En referència al fons actual:

  • S’han revisat part dels exemplars ubicats a les prestatgeries centrals del dipòsit III, provinents de les capses de donació. S’han deixat només els exemplars d’interès pel fons de la Biblioteca i s’han retirat, per expurgació o donació, els altres. Com a resultat d’aquest treball, s’han tret uns 300 llibres que estaven repetits o que no eren d’interès. Els altres exemplars han quedat pendents de ser catalogats. Tant els llibres que no han estat d’interès pel fons, com els repetits, s’han exposat a unes taules de la Casa de l’Església i ofert al públic com a donatiu.
  • S’ha efectuat la tasca de classificació, reagrupació i ordenació temàtica d’uns 6.000 exemplars provinents de donacions, que prèviament havien estat revisats i comprovat que no estaven repetits. S’han creat un total de 34 ròtols amb el nom de la temàtica. Seguidament s’han seleccionat els llibres per matèria i emplaçat al seu lloc corresponent. Aquests exemplars estan a doble fila a la nova prestatgeria de 81 metres lineals del dipòsit V.
  • S’ha fet el trasllat d’uns 400 llibres situats a les distintes prestatgeries de la sala de catalogació i de l’office. S’han reagrupat i ordenat per temàtica a la prestatgeria del dipòsit V, anomenada al punt anterior.
  • S’ha finalitzat aquesta primera etapa amb la catalogació de 230 exemplars provinents de les capses de donació.
  • S’han catalogat els 57 volums que componen la col·lecció España Sagrada de l’autor Enrique Flórez, provinents d’una donació recent, i s’han traslladat a l’espai reservat per a col·leccions al dipòsit III.
  • S’han catalogat els 47 volums que componen la col·lecció Biblioteca Balear, i s’han depositat a la prestatgeria d’Història de les Balears, a la Sala de Lectura.
  • S’ha realitzat la segona i darrera fase de recatalogació del fons de la Sala de Lectura, com a conseqüència de la reestructuració integral realitzada, creant grups específics de matèries i enumerant-les, per tal d’aconseguir un ordre i facilitar l’accés visual dels distints apartats als usuaris. S’han recatalogat un total de 683 exemplars, distribuïts en les següents matèries: Història de l’Església, Ciències Socials, Filologia, Obres de Dámaso Alonso, Obres de José María Pemán, Història de l’Art, Art Religiós, Música, Història d’Espanya, Història de les Illes Balears, Història de Mallorca, Toponímia i Història de la Humanitat. Aquesta recatalogació implica el canvi de signatura dels llibres, tant al programa Sierra con al teixell, introduint un número inicial que defineix la matèria, més les tres primeres lletres del tema i el número de la CDU (Classificació Decimal Universal), que ja tenien

Recatalogació de la Sala de Lectura

2. Sobre el procés de digitalització:

S’ha seguit amb la tercera part del procés de digitalització dels Certàmens del Seminari Conciliar de Sant Pere, per tal de poder oferir un sistema en línia d’aquests inestimables i singulars documents als usuaris interessats. El nombre de certàmens digitalitzats durant aquest curs ha estat 156, arribant així a l’any 1930. Des que es va començar aquesta labor l’any 2022 s’han digitalitzat, fins a dia d’avui, 413 Certàmens.

Detall d’un certamen de 1930

En aquest cas, el certamen és de caràcter teològic i literari

3. Sobre el fons lul·lià:

S’ha finalitzat l’exercici del registre de l’hemeroteca originària de la Maioricensis Schola Lullistica, que constitueix un fons de 419 títols de revistes acadèmiques i científiques i consta d’uns 50.000 exemplars.

Final de l’inventari del fons de la Maioricensis Schola Lullistica

 4. Sobre el fons antic:

  • S’ha fet l’ordenació de la taula de treball del dipòsit VI, on estaven barrejats incunables, postincunables i altres llibres de divers valor i més o menys antics (segles XVI-XIX) i s’han separat, en primer lloc, els incunables, com a prioritat. Un cop separats els incunables de la taula d’aquest dipòsit, s’ha procedit a la seva neteja, pàgina a pàgina. També s’han fet petites restauracions, en cas que fos necessari, interpaginat amb paper tissú entre pàgines trencades per l’ús de tintes fèrriques. Aquests exemplars han estat en quarantena durant una setmana amb un insecticida abans de passar-los a la sala de seguretat. A més d’aquest tractament físic, s’ha procedit a crear una fitxa per cada exemplar, assenyalant el títol o els títols que incloïa, la seva descripció física, estat de conservació, exlibris i propietaris anteriors, així com dibuixos o miniatures. Un cop entrats a la sala de seguretat incunables i manuscrits, s’ha ordenat el fons de postincunables d’aquest dipòsit.
  • En total s’han aixecat 76 fitxes noves de manuscrits que hi havia sense catalogar prèviament. Aquesta suma inclou els manuscrits trobats al dipòsit VI, i també els trobats als altres dipòsits de la Biblioteca. Tots ells han rebut la seva pertinent neteja i tractament, i han anat a passar en conjunt, a la sala de seguretat.
  • S’ha dut a terme i finalitzat la tasca de detecció d’incunables, postincunables i manuscrits, procedint a batre ocularment totes les prestatgeries del conjunt dels dipòsits amb fons antic de la biblioteca (I, II, III, V i VI). Amb els incunables i manuscrits trobats en aquesta batuda s’ha procedit de la mateixa manera que amb els que es trobaven sobre la taula del dipòsit VI (neteja, registre, quarantena i trasllat a la sala de seguretat dels exemplars més interessants). El conjunt total de fitxes noves creades ha estat de 59. S’han establert fitxes individuals per a obres multivolum. Això no impedirà que els títols individuals quedin adequadament destacats i individualitzats a les fitxes del catàleg virtual, en el qual s’han catalogat 10 registres amb la signatura INC-, que permeten comprovar aquestes diferències.També s’ha ordenat el fons de postincunables que s’hi han trobat. Però atès que la seva col·lecció és molt més gran (fins ara, 160 volums), i recordant que la prioritat en aquest primer any ha estat intervenir sobre incunables i manuscrits, s’ha estimat més prudent introduir-los en caixes al seu propi dipòsit, dins de cadascuna de les quals se’ls ha embolicat en teixit de tyvek (a prova d’humitat i floridura i bon aïllant), i un producte insecticida.
  • S’ha dut a terme la segona fase de l’inventari del fons tancat de les Concepcionistes de Sineu. S’han enregistrat 187 exemplars que se sumen als 153 rebuts en el curs anterior. Una vegada inventariats, s’han traslladat a la prestatgeria de la Sala de Classificació.

Detall d’un postincunable de 1502

Una partida de postincunables a punt de ser desinfectats i traslladats a la Sala de Seguretat

Una part del fons de les Concepcionistes de Sineu

Encara que s’han fet moltes altres labors bibliotecàries, aquesta llista sols es refereix als objectius subvencionats. De nou, agraesc al Consell Insular l’ajut econòmic anual, sense el qual ens seria pràcticament impossible acomplir amb el projecte general de la Biblioteca Diocesana, del qual es beneficia, en darrer terme, la cultura de la nostra illa de Mallorca.

 

Dr. Mn. Jaume Mercant Simó, director